Uitnodiging
5–6–7 May 2016, Amsterdam
The first International Darling Contemporary Bow Making Competition
& Cuvée Darling 2016 Amsterdam Exhibition of Contemporary Bows and Instruments
Een strijkinstrument wordt alleen maar beter door een juiste afregeling (set-up). Deze afregeling heeft betrekking op alle onderdelen van een instrument die kunnen aangepast worden aan de persoonlijke noden van de muzikant zoals stempennen, snaren, brugje, toets, hals, kam, snarenhouder, eindpin (bij violoncello en bas), basbalk en strijkstok (verharen en balanspunt corrigeren).
Toets schrapen en opnieuw polieren
Instrument reinigen
Stempen aanpassen en gesmeerd laten lopen
Eventueel kleine lak retoucheringen
Snaren nakijken, ev. nieuwe snaren voorstellen
Plaats stapel controleren, in samenspraak met de muzikant naar een klankideaal zoeken
Strijkstok verharen
De eerste, en minst dure, ingreep op een instrument bij een set-up is de strijkstok en de snaren. Het veranderen van snaren of het verharen van een strijkstok met kwaliteitshaar kan een groot verschil maken in de klank van een instrument. Ook het schrapen en polieren van een toets geeft een gevoelige verbetering voor het spelerscomfort én voor de intonatie.
De tweede ingreep bij een set-up is het nazicht van de stapel: plaats, grootte, dikte e.d. Daarbij komt het bijsnijden van de kam. De kam heeft voor elk type instrument een ideale snit zodat de klank positief wordt beïnvloed.
Deze twee ingrepen zijn omkeerbaar en relatief eenvoudig uit te voeren met dikwijls een verbazingwekkend resultaat als gevolg.
Het meest radicale is uiteraard het opnieuw inzetten van de hals: met een andere “appui” (afstand klankblad - toets) en met een hogere of lagere toetsprojectie als gevolg. Sommige instrumenten hebben voordeel bij het veranderen van de basbalk, deze zal de soepelheid van het klankblad en dus ook de klank beïnvloeden.
Het atelier geeft u een extra service voor het herstellen, restaureren en verharen van strijkstokken. Wij gebruiken uiteraard altijd vers, ongebleekt paardenhaar.
De haarlengte is aangepast aan het seizoen: in de winter langer haar dat in staat is om nog iets te krimpen, tijdens de zomer korter haar dat nog iets kan uitzetten. Een goede verharing is er één waarbij er niet te veel haar wordt gebruikt. Bij het gebruik van te veel haar is het risico groot dat de slof hierdoor breekt, het heeft daarenboven een negatieve invloed op de klankkwaliteit. Meer haar = mindere klankkwaliteit, de muzikant zal meer hars gaan gebruiken om dit te verhelpen, wat de situatie alleen maar erger maakt.
Advies en overleg zijn uiteraard gratis.
Veel gebroken haren aan de speelzijde
Nood aan extra (te veel) hars om de nodige grip te krijgen, dit is ook te zien op het instrument
Lengte van de haren niet aangepast aan het seizoen: te kort — gevaarlijk voor de tip en de buiging; te lang — gevaarlijk voor het einde van de strijkstok en de slof
Verharing zou elke 6 maanden moeten gebeuren (professionelen wanneer nodig) — dat komt overeen met de wisseling van de seizoenen (in de winter zal de temperatuur en de luchtvochtigheid zakken en de verwarming begint zijn werk te doen, rond april gaat de temperatuur én de luchtvochtigheid omhoog, de centrale verwarming gaat uit)
Iets heeft de haren vervuild (olie van de handen, poetsproducten e.d.)
Beestjes in uw koffer kunnen de haren opeten: onmiddellijke controle van uw koffer is dan nodig, lavendel olie of een blokje cederhout kunnen wonderen doen. Vooral de oude koffers die bekleed zijn met een vilt zijn dikwijls de vriendelijke huisbazen voor deze beestjes. Dit is te zien in de koffer d.m.v. de harde vellen van deze kleine beestjes én wanneer de haren recht afgebroken (afgebeten) zijn, bij gewoon sleet zullen de haren telkens op een andere plaats breken.